Geschiedenis Melkfabriek

Geschiedenis van De Melkfabriek

In 1916 is de Melkfabriek de Linge kleinschalig gestart. In eerste instantie werden er alleen kazen geproduceerd. Steeds meer boeren meldden zich aan en de fabriek groeide qua productie. Uitbreiding was noodzakelijk om de sloot aan melk te kunnen blijven verwerken. In 1982 fuseerde de Melkfabriek de Linge met zuivelfabriek De Giessen uit Giessenburg. Concentratie en specialisatie van de productie speelde daarbij een grote rol. Ook was de ligging van de fabriek in Arkel niet meer ideaal. Inmiddels was de hele fabriek ingebouwd door de uitbreiding van het dorp. Door de toenemende drukte rond het gebouw en de daarbij behorende drukte kwamen er steeds meer protesten van de omwonenden.

Om deze redenen werd in 1983 aangekondigd dat het beter was de productie te verplaatsen naar een andere locatie. In 1984 was de sluiting een feit, na 68 jaar ..

De fabriek is aangekocht door de familie van Daalen. Diverse plannen werden gelanceerd ter herontwikkeling van het gebouw maar kwamen niet tot ontwikkeling. Ondertussen raakte de fabriek steeds meer in verval. Om het gebouw beter bereikbaar te maken werden bepaalde delen van de fabriek en de fabrieksschoorsteen gesloopt . Inmiddels meldden steeds meer ( vaak startende ) bedrijven zich aan die interesse hadden naar het huren van een kleine ruimte in de Melkfabriek. De ruimtes werden naar wens van de huurder aangepast en zo werd het een bonte verzameling van ondernemingen. Inmiddels is de hele Melkfabriek gerenoveerd en biedt het nu onderdak aan circa 20 ondernemingen. Kijk gerust eens wat De Melkfabriek je te bieden heeft !